Lapin Suunnistusparlamentti palkitsi menestyjiä

Hiihtosuunnistuksen sprinttimatkan MM-kultamitalisti Ville-Petteri Saarela Keminmaan Urheilijoista palkittiin vuoden 2022 lappilaisena suunnistajana Rovaniemellä lauantaina 14.1. pidetyssä Lapin Suunnistusparlamentissa. Muita palkittuja olivat nuortensarjaiset Eeva-Liina Ojanaho ja Miika Muotka, jotka edustavat Ounasvaaran Hiihtoseuraa. Alle 14-vuotiaista huomioitiin Lapin Veikkojen Kaisa Kultima ja Ounasvaaran Hiihtoseuran Heikki Lauri. MM-hiihtosuunnistusten järjestäjäseura Suunta 2000 ry. huomioitiin vuoden toimijana.

Suunnistusparlamentissa keskusteltiin Suomen Tunturisuunnistuksen uudistuksista, joista merkittävin on sarjajakokokeilu. Aiemmin käytössä olleet sekaparisarjojen ikähyvitysminuutit päätetiin poistaa ensi elokuussa Kiilopäällä käytävässä tapahtumassa ja korvata ne yhteisikäsarjoilla. Näin mahdollisestaan aiempaa tasapuolisempi kilpailu eri ikäisten parien kesken. Tunturisuunnistuksen järjestelyistä vastaa tulevan kesän osalta Lapin Veikot.

Kesän 2023 kilpailutoiminta on Lapin alueella erittäin vilkasta, kun Alatornion Pirkat, Posion Pyrintö ja Sallan Karhut järjestävät kansalliset suunnistukset kolmena viikonvaihteena. Kiilopäällä järjestettävä Suomen Tunturisuunnistus ja Lapin aluemestaruudet Rovaniemellä lisäävät kisatarjontaa. Lisäksi on suunnitteilla lasten Kompassicup kuntorastien yhteyteen eri puolilla Lappia. Kuntorastien osallistujamäärä kasvoikin edelliskesästä 11 %. Näin koronavuosien notkahdus osallistujamäärissä näyttäisi nyt taitettu kasvun tielle yksittäisten suorituskertojen ollessa yli 11000. Hiihtosuunnistuksen osalta talven päätapahtuma on SM-pitkämatka ja Lapin Lumirastit Ylitorniolla 24.-26.3.2023.